وظیفه ترموستات در خودرو

حفظ تعادل دمای موتور یکی از مهمترین بحث ها در مورد نگهداری از خودرو می باشد. به این صورت که دمای پایین موتور باعث می شود که غلظت روغن موتور بیش از حد بالا رود و برعکس دمای بالای آن موجب رقیق شدن بیش از حد روغن موتور می گردد.
ترموستات یکی از قطعات مهم و پرکاربرد در خودرو است، که وظیفه ی آن تنظیم درجه حرارت موتور بوده و معمولا دمای موتور را ۸۵ درجه حفظ می کند. هنگامی که دمای موتور بالا می رود ترموستات به پایین آمدن دمای خودرو کمک می کند و در مواقعی که دمای موتور پایین میاید (بخصوص در روزهای سرد سال) ترموستات باعث بالا رفتن دمای موتور می شود. ترموستات این عمل را با تنظیم شدت جریان آب انجام می دهد.
درجه ترموستات
ترموستات براساس حد آستانه دمایی، دسته بندی می شوند. کارخانه تولید کننده ترموستاتی را باید روی خودرو نصب کند که متناسب با آن باشد و در صورت به هم خوردن تنظیمات آن چاره ای جز عوض کردن آن نخواهد بود. علت اینکه برخی از خودروها مانند ماشین های مسابقه ای ترموستات ندارند این است که موتور آنها همیشه زیر فشار زیاد قرار دارد و برای پایین آمدن دمای آن باید مداوم ترموستات باز شود.

ترموستات الکترونیکی: ترموستات الکترونیکی به کمک انتقال فرمانی که از سنسور دمایی دریافت می کند، با جریان الکترونیکی عمل قطع و وصل جریان برق را به یک رله مینیاتوری انجام می دهد.
ترموستات الکترومکانیکی: ترموستات الکترومکانیکی به کمک فرمان حسگر حرارتی توسط یکسری رابط مکانیکی، عمل قطع و وصل جریان را به میکروسوئیچ انجام می دهد.
ترموستات مومی: همان طور که از نامش پیداست داخل آن کپسولی پر از موم یا پودر کریستال های خاص قرار دارد، که بر اثر کاهش دما و انقباض یا افزایش دما و انبساط درجه پیستون شروع به باز و بسته شدن می کند.
ترموستات فانوسی: این ترموستات در ماشین های قدیمی استفاده میشد که امروزه کاربردی ندارد.

هنگام روشن شدن خودرو، در لحظه ی اول موتور سرد می باشد. ترموستات جلوی ورود آب به درون رادیاتور را می گیرد و با این کار باعث می شود که آب فقط به دور سیلندرها گردش کند، تا زمانی که دمایش به حد نصاب تعیین شده برسد. وقتی که درجه حرارات موتور به حد نصاب رسید ترموستات مسیر ورود آب به رادیاتور را باز کرده، که با این عمل آب به گردش درآمده و موجب پایین آمدن دمای رادیاتور می گردد. درواقع ترموستات با عملیات باز و بسته کردن ورودی آب به رادیاتور دمای موتور را در حد نصاب حفظ می کند.
در صورتی که ترموستات نتواند به خوبی این عملیات را انجام ندهد مشکلاتی نظیر بالا رفتن مصرف سوخت، مصرف بالای روغن به دلیل کاهش غلظت آن، بالا رفتن استهلاک سیلندرها و پیستون ها و فرسایش قطعات داخلی خودرو می شود. در صورتی که ترموستات به خوبی کار نکند، دمای موتور بالا می رود و چراغ های آمپر و چک خودرو روشن می شوند.

۱-به هم خوردن تعادل دمای موتور
بدون شک از مهمترین علائم خرابی ترموستات، به هم خوردن تعادل دمای موتور می باشد. شما می توانید با چک کردن تغییرات دمای آب درون رادیاتور از طریق نشانگر مخصوص آن، عملکرد ترموستات را زیرنظر بگیرید. به این صورت که اگر درجه حرارت موتور ناگهانی افزایش یا کاهش پیدا کرد، علامتی از خرابی ترموستات می باشد. خرابی ترموستات را باید جدی بگیرید زیرا که در کارکرد موتور خودرو تاثیر منفی دارد.
۲- نشتی مایع خنک کننده
شاید با این مشکل مواجه شده باشید که مایع خنک کننده در رادیاتور نشتی پیدا کرده و قسمتی از زیر خودرو را خیس نموده است، علت این اتفاق می تواند خرابی ترموستات باشد. زیرا که نقش ترموستات در خودرو به جریان در آوردن مایع خنک کننده در رادیاتور و موتور می باشد و مطمعنا نشتی مایع خنک کننده نشانه ی این است که ترموستات دچار مشکل شده است.
وقتی ترموستات خراب می شود قابلیت باز شدن خود را از دست می دهد و مانع حرکت کردن مایع خنک کننده در مجاری موتور خودرو می شود. به همین خاطر است که مایع خنک کننده راهی به بیرون پیدا نمی کند و به تدریج فشرده شده و از طریق روزنه های مختلف به خارج از محیط موتور نشت می کند. این نشتی معمولا با ریختن مایع خنک کننده در فضای زیر خودرو خود را نشان می دهد. در صورت مشاهده این وضعیت باید هر چه سریعتر نسبت به تعویض ترموستات اقدام کرد.
۳- بالا رفتن مصرف سوخت خودرو
در صورت درست کارنکردن ترموستات، عملکرد موتور خودرو با اختلال های متعدد مواجه شده و تضعیف می شود. برای جبران این اختلال، خودروی شما بیش از حالت عادی سوخت مصرف می کند تا ضعف موتور پوشش داده شود. همچنین هنگامی که درجه آمپر خودروی شما پیوسته و مداوم و به شکل نامنظم تغییر کند و یا اینکه موتور خودروی شما خیلی زود به جوش آید، می تواند از علائم خرابی ترموستات باشد. در این صورت باید ترموستات خودروی خود را مورد بررسی قرار دهید.
۴– بالا رفتن مصرف روغن موتور
درصورتی که ترموستات ماشین به درستی کار نکند دمای موتور به صورت غیرعادی بالا می رود. با بالا رفتن دمای موتور، میزان مصرف روغن موتور نیز افزایش می یابد.
با مشاهده هر یک از این علائم خرابی ترموستات خودرو بهتر است در کوتاه ترین زمان نسبت به تعویض آن اقدام نمود. توجه داشته باشید که ترموستات قطعه ای نیست که تعمیر شود در صورت خرابی آن چاره ای جز تعویض آن ندارید. تعویض ترموستات هزینه چندانی برای شما ندارد ولی اگر در زمان مناسب تعویض صورت نگیرد می تواند خسارات جبران ناپذیری به موتور و یا سایر قطعات سیستم خنک کننده وارد کند و هزینه ی گزافی روی دست شما باقی بگذارد.
ترموستات خودرو، ترموستات چیست و انواع آن، عکس ترموستات خودرو، کاربرد ترموستات، اگر ترموستات نباشد، تست ترموستات خودرو، دمای مناسب خودرو، انواع ترموستات، نام دیگر دستگاه ترموستات چیست، ترموستات ماشین چیست، اساس کار ترموستات چیست، ترموستات الکتریکی، ترموستات مکانیکی، معایب و مزایای برداشتن ترموستات، عمر مفید ترموستات، از کجا بفهمیم ترموستات خراب است، مزایا و معایب ترموستات، باز ماندن ترموستات، علائم خرابی ترموستات، انواع ترموستات خودرو، زمان تعویض ترموستات، ترموستات خودرو چگونه کار میکند، ترموستات الکترونیکی خودرو، ترموستات ماشین، تعمیر ترموستات ماشین